Vanliga frågor och svar
Saknas din fråga här? Tveka inte att höra av dig via mail eller telefon.
Den vanligaste orsaken till isningar är sprickor i tänderna. Det kan också bero på att en tandhals plötsligt blivit oskyddad, t ex efter en utdragning av tanden bredvid.
Sprickor i tänderna får de flesta av oss någon gång. De uppstår när vi pressar ihop käkarna och gnisslar med tänderna t ex vid stress. Då tränger kyla ner i sprickan och når det känsliga tandbenet och nervändarna där. Oftast försvinner isningen efter ett tag, vanligen inom ett par veckor, men det kan också ta upp till ett år!
Troligen!
Man kan prova att utsätta tanden för värme ( t ex kaffe). Värmen får pulpan att expandera. Om det är bakterier i pulpan ökar trycket och påverkar nerven i pulpan, vilket orsakar smärta. Dricker man däremot något kallt lättar oftast smärtan för att pulpan drar ihop sej och då minskar trycket.
Ibland kan det vara svårt att avgöra vilken tand som gör ont. Om du knackar på tänderna , med t ex en gaffel känner du vilken tand som ömmar!
Om du är på resa när du får tandvärk, och inte kan nå en tandläkare, brukar det hjälpa att sova sittande . Trycket i tanden minskar då lite. Efter ett par dygn brukar smärtan släppa då pulpans innehåll pressas ut via rotspetsen. Du bör ändå söka tandläkare för att få det åtgärdat.
Nästan aldrig. Infektionen är vanligtvis isolerad till en tand.
Om infektionen sitter i käkbenet kommer infektion att försvinna, men bara tillfälligt. Bakterierna finns kvar i tanden eftersom inte antibiotikan når dit och därför kommer infektionen att komma tillbaka. Det kan ta ca 2 månader, men är olika för olika individer. Man måste alltså åtgärda grundproblemet.
Ja. Om du ändrar kostvanor, äter mindre ofta och håller rent så kan ett hål bli inaktivt och ”läka ut” (remineraliseras). Vi lagar inte alla hål idag då många kan läka ut, men det gäller förstås mindre hål!
När man äter kolhydrater omvandlar bakterier det till syra. När ph sjunker under 5 påverkas emaljen och den blir porösare. Detta varar ca 30 minuter varje gång man ätit något som innehåller kolhydrater. Sedan stiger ph till 7-8 (normalt ph i munnen) igen och då ”lagas” tandytan av sej själv. Den processen tar ca 3-4 timmar, dvs 6-8 ggr längre tid. Tänk på att sitter det kvar matrester mellan tänderna så fortsätter ph att vara lågt där!
Det betyder att du kan minska risken för hål genom att låta det gå minst 3-4 timmar mellan måltiderna samt att se till att det är rent mellan tänderna genom att använda tandtråd och borste.
Kaffe och te går bra att dricka emellan måltiderna så länge man inte har socker och mjölk i. Te innehåller dessutom mycket fluor som gör tanden mer motståndskraftig mot kariesangrepp!
Köp klorhexidinsprit på apoteket, gärna Hexadent som förutom klorhexidin också innehåller sprit. Skölj ca en minut morron o kväll under en vecka. Undvik att använda tandborste, det förvärrar tillståndet! Kontakta tandläkare om det inte ger sej eller om det svullnar!
Nej. Men har man tandlossning kan tandsten skynda på tandlossningens förlopp.
Mest troligt är ärftliga orsaker. Man kan t ex ha ett lite sämre lokalt immunförsvar som inte klarar den mycket aggressiva bakteriefloran i munhålan.
Den ”vanliga” tandlossningen debuterar i 35-årsåldern hos ca 18% av befolkningen. När den upptäcks kan man idag med olika metoder för rengöring få den att stanna av. Åtgärdar man det inte kommer man på längre sikt ( ca 30 år) att tappa tänderna.
En mycket ovanlig variant av tandlossning debuterar i 16-årsåldern. Den har ett snabbare förlopp , ca 8 år.
Ytterligare en variant debuterar i 60-70 – årsåldern. Den brukar börja i överkäken längst in men har ett mycket långsammare förlopp än de övriga.
Det positiva är att vi idag kan stoppa dessa tillstånd rätt så effektivt.
Blödning är inte det vanligaste symtomet på tandlossning. Oftast är en blödning ett symtom på en ganska ytlig retning av vävnaden runt tanden, t ex pga matrester eller mycket plack. Det gör att bakterier samlas och när immunförsvaret reagerar på det så sväller blodkärlsväggarna upp för att släppa ut vita blodkroppar. Om man då borstar tänderna så går blodkärlsväggarna sönder och det börjar blöda.
Tandlossning upptäcks lättast vid ett tandläkarbesök!
Nej.
De flesta munsköljningsmedel innehåller Sorbitol . Sorbitol är en sockeralkohol som bakterierna kan bryta ner precis som sackaros, dvs socker. Om munsköljmedlet däremot innehåller Xylitol skadas inte tänderna eftersom bakterierna inte kan bryta ner detta.
De flesta munsköljmedel innehåller dock Sorbitol eftersom det smakar bättre, så läs innehållsförteckningen noga!
Det beror lite på ålder. Ju äldre man är desto bättre ”skyddar” sej pulpan. Är man i 50-årsåldern kan man vänta upp till 3-6 månader, men är man i 20-årsåldern bör man åtgärda det inom någon månad.
Det gör inte ont om man bedövar ordentligt. Vi är noga med att vänta och kontrollera att bedövningen tagit ordentligt innan vi börjar.
Bedövningen behöver inte göra ont. Det är tryckförändringen när bedövningsvätskan sprutas in som känns, men om man bedövar långsamt känner inte nerverna av tryckförändringen i vävnaden och då gör det inte ont.